Z ostatniej chwili

Nowa forma świętowania - bankiety

Ostatnimi czasy, obserwuje się, że Polacy rezygnują z organizowania hucznych przyjęć, które ustąpiły miejsca coraz bardziej popularnym także w Polsce wystawnym bankietom. Dotychczas, to charakterystyczne, eleganckie przyjęcie kojarzyło się jedynie z kinem zagranicznym, jednak we współczesnym, realnym świecie, ta zachodnia tradycja sukcesywnie zaczęła szerzyć się nie tylko na podłożu prywatnych relacji, ale coraz częściej bankiety są formą celebrowania sukcesów również o podłożu zawodowym.

Bankiet, to coraz częściej przewijający się termin w różnych kręgach towarzyskich, bo wiem jest to zjawisko stosunkowo młode, szczególnie jeśli mamy na myśli tereny środkowej czy też wschodniej Europy, gdzie w celu uczczenia organizuje się huczne, nierzadko mocno zakrapiane posiedzenia, na których tle, bankiet zdecydowanie wyróżnia się, tworząc niejako kontrast do imprez organizowanych w obrębie naszej kultury. Czym jest bankiet? Słowo "bankiet", pochodzi z języka francuskiego w wolnym tłumaczeniu oznacza właśnie wystawne przyjęcie, które urządza się z okazji niecodziennych wydarzeń związanych zarówno z życiem prywatnym, a więc ślub, chrzest jak i publicznym o oficjalnym charakterze, na przykład rozdanie nagród czy też celebrowanie sukcesu firmy. Planowaniem i organizacją bankietów zajmują się zwykle zakłady gastronomiczne. Wraz z rosnącą popularnością tego typu przyjęć, rośnie zapotrzebowanie na tego typu usługi, mimo to konkurencja na rynku jest ogromna. Dlatego też, zakłady gastronomiczne w zakresie cateringu nie ograniczają się jedynie do własnych dań. Co ciekawe, działalność tego typu nie ogranicza się jedynie do serwowania pysznych, wykwintnych przekąsek. Nierzadko, zakłady gastronomiczne oferują kompleksową organizację bankietu, zapewniając nie tylko profesjonalną obsługę przyjęcia (kelnerów), ale również sale bankietowe, wszystkie elementy dekoracyjne, w których skład wchodzą eleganckie zastawy stołowe, sztućce oraz kwiaty. O jakości oferowanych przez zakłady gastronomiczne usług,świadczą niżej wymienione kategorie: lux, I oraz II. Jeśli chodzi organizowanie bankietów, to w tej kwestii wyróżnia się dwie formy takich przyjęć. Pierwsza z nich prywatna, posiada charakter stricte towarzyski. Druga forma bankietowa, nie ma ściśle określonego charakteru, służy celom ogólniejszym, te z kolei podporządkowane bywają polityce bądź szeroko pojętym interesom, są one analizowane, komentowane pod kątem wydarzenia, gdzie istotnym wątkiem nie są walory towarzyskie, jak to było w przypadku spotkań prywatnych, lecz zdobycie odpowiedniego rozgłosu lub korzyści materialnych. W tym celu, ogromną uwagę zwraca się na dobór gości, bowiem nie są to kameralne spotkania dla dwóch osób, najczęściej na bankietach oficjalnych spotykają się ważne osobistości życia publicznego. Twarze znane z nagłówków gazet czy też małego ekranu, najczęściej to również gospodarze całego przedsięwzięcia. Warto wrócić jednak do początku organizacji bankietu. Istotną rolę na tym etapie, odgrywa tzw. event meanagerze, na którego barkach spoczywa nie tylko dobór odpowiedniej firmy cateringowej, ale także kontrola nad przebiegiem zarówno organizacji jak i samego bankietu. Do jego obowiązku należy również wybór odpowiedniego menu, które będzie satysfakcjonowało nawet te najbardziej wymagające podniebienia. Nieodłącznym elementem sukcesywnego przebiegu bankietu, jest również profesjonalna obsługa kelnerska, która sprawi, że uczestnicy przyjęcia będą czuli się objęci troską. Niemniej, wyżej wymienione kwestie mają charakter drugoplanowy. Na pierwszym miejscu stawia się przede wszystkim cel przyjęcia i dobór gości. Czasem w ich trakcie wygłaszane są przemówienia i wznosi się toasty. Rodzaje bankietów. W międzynarodowej branży gastronomicznej rozróżnia się bankiety:

-angielskie ( standing party, w formie stojącej),

-zasiadane (w formie siedzącej), -amerykańskie (w formie mieszanej). To co je wyróżnia, to oczywiście forma, która jest niejako wyznacznikiem rangi na rangi spotkania. Tu warto przedstawić ich hierarchię, mianowicie

1. Forma zasiadana, charakterystyczna dla bankietów osobistych, oficjalnych,

2. Forma angielska, amerykańska. Instytucje państwowej rangi, często ambasady organizują bankiety w formie angielskiej, które znane są pod takimi pojęciami jak z ang. cocktail-party lub z polszczonej nazwy przyjęcie koktajlowe. Bez wątpienia są to spotkania oficjalne, zatem by wziąć udział, należy uprzednio otrzymać imienne, pisemne zaproszenie.

W takim zawiadomieniu określa się także dokładną godzinę rozpoczęcia eventu oraz jego planowego zakończenia. Bankiety, zwykle kojarzą się z wieczorową porą, w przypadku przyjęcia koktajlowego, są to godziny popołudniowe. Jak już wspomniano, cocktail-party odbywa się na stojąco, jednak goście mają możliwość przemieszczania się po sali w celu pozyskiwania rozmówców. Mimo, że bankiety te, organizowane są przez poważne instytucje, nie do końca mają charakter oficjalny, bowiem to spotkanie pozwala jego uczestnikom zawrzeć nowe znajomości, dlatego też jest to wspaniała alternatywa dla spotkań towarzyskich. Istotną rolę odgrywa tu inicjator wydarzenia, a więc gospodarz, którego obowiązkiem jest powitanie, pożegnanie zaproszonych gości. Ogólnie rzecz biorąc, nie wymaga się od uczestników wygłaszania oficjalnych mów, toastów, choć istnieją od tej zasady pewne odstępstwa. Typ siedzący lub mieszany bankietu, zarezerwowany jest dla uroczystości o wysokiej randze. Chodzi tu głównie o wizyty państwowe, rocznice, święta narodowe, gdzie celebracja odbywa się w postaci wystawnego obiadu lub eleganckiej kolacji o charakterze oficjalnym. W przypadku tego bankietu, godzina rozpoczęcia przypada na wieczór oraz podobnie jak na przyjęciach koktajlowych, wymagane są tu pisemne zawiadomienia. Często, zaproszeni goście, proszeni są o potwierdzenie przybycia. Cechą charakterystyczną tych eleganckich obiadów czy kolacji są toasty. Według obowiązującej etykiety, pierwszy toast wznoszony jest za gospodarza, drugi natomiast należy do gościa honorowego.

Jak już wspomniano, organizacją bankietów zajmują się profesjonalne firmy. Niemniej jednak, jeśli zależy nam na sukcesie, warto osobiście sprawować pieczę nad przebiegiem przygotowań oraz zapoznać się z bankietową etykietą, bowiem nieznajomość podstawowych zasad zachowania może wykreować negatywny wizerunek, co więcej może zostać odebrana jako brak szacunku dla gospodarza jak i innych gości

Zobacz również

Autorzy portalu

logo-footer

Wszystko o wyjazdach integracyjnych, spotkaniach biznesowych i bankietach. Znajdziesz tu też wskazówki i informacje na temat imprez tematycznych! Zapraszamy!

Agencja eventowa

Często czytane

Bankiet, czy warto?
Bezgotówkowa gratyfikacja? To już możliwe!
Imprezy tematyczne dla pracowników

Świeże newsy branżowe

Turyści w białych kołnierzykach
Spotkanie biznesowe nie tylko w kawiarni
Wieczory tematyczne dla firm – nowy hit wśród imprez integracyjnych
© Copyright Parkpub. All Rights Reserved.